No niin, tänään meillä vietettiin ruuan merkeissä New York - teemapäivää. Luukusta tulla tupsahti Stockmannin mainoslehtinen ja sieltähän mie sain päähäni että nyt pitää tehä ruokaa Ison Omenan tyyliin. Ja näillä mentiin:

Aamupalaksi tein amerikkalaisia pannukakkuja. Ohje syntyi muokaten brittikokki James Martinin reseptiä joka löytyy täältä. Ja aivan loistavia olivat... päälle mustikkahilloa ja vaahterasiirappia. NAM!

886282.jpg

Ja tässä se ohje:

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 tl sokeria
2 munaa
2,5 dl maitoa
50 g sulatettua voita (käytin suolatonta)

Vispaa munat maidon kanssa rikki (ei tarvi vaahdottaa niin että lusikka pysyy vaahdossa mutta on hyvä olla kuohkea massa kuitenkin). Lisää sulatettu voi. Sekoita toisessa kulhossa kaikki kuiva-ainekset keskenään ja tee jauhoihin keskelle kuoppa. Kaada maito-muna-voi-seos kuoppaan ja sekoita puulastalla tasaiseksi massaksi. Anna taikinan levähtää hetki. Paista paistinpannulla pieniä lettusia.

Tarjota voit minkä tahansa kanssa. Näiden kanssa soppii vaikka yhdistelmät tuorejuusto+kylmäsavulohi+ruohosipuli/tilli, tuorejuusto+kinkku/kalkkunaleike, erilaiset hillot ja siirapit, hunajat, kermavaahdot... vain oma maku asettaa rajotteet.

Ja eihän se teemapäivä tuohon loppunut. Iltasella meillä nautittiin omatekemiä hamppareita, lohkopottuja ja coleslawta elikäs jenkkiläistä kaali-porkkanaraastesalaattia. Tässäpä ohjeita:

Hampparipihvit:

450 g naudan jauhelihaa
2 tl Dijon hunajasinappia
2 tl tomaattipyrettä
mustapippuria
3 rkl oliiveja
1 sipuli
1,5 tl Hickory nestesavumaustetta
hieman korppujauhoja

Paistoin pihvit uunissa niin ei tarttenu rasvaa. Päälle laitoin loppuvaiheessa kaksi siivua 5 cheddarin raitacheddaria (ostin Stockmannilta ja oli muuten brittiläistä, ei jenkkiläistä). Hampurilaisiin laitoin pihvien lisäksi salaattia ja tomaattia sekä sinappimajoneesia (pari rkl majoneesia, ruohosipulia ja 1 tl Dijon hunajasinappia).

Muokkasin hampparipihvi-reseptiä 9.9.2007, unohtu se savulitku...

Lohkopotut:

3 keskikokoista Rosamundaa kuorineen
öljyä
currya
paprikajauhetta
mustapippuria
suolaa

=> uuniin 200 astetta kunnes kauniin ruskeita ja kypsiä

Coleslaw eli kaali-porkkanaraastesalaatti (ohje on siitä Stockmannin lehdestä)

1/6 osa tavallista keräkaalta
3 keskikokoista porkkanaa
2 rkl sinihomejuustomurusia
1 tlk ananasmurskaa
3 rkl majoneesia
hiukan mustapippuria (tämän lisäsin ohjeeseen ite)

Raasta porkkanat. Silppua kaali juustohöylällä tarpeeksi ohkasiksi suikaleiksi (siis ensin tietysti kaali leikataan lohkoiksi ja siitä lohkosta höylätään ikäänkuin juustosiivuja) ja pistä kaalisuikaleet lävikköön, kaada kiehuvaa vettä päälle ja valuta. Sekoita porkkanan ja ananasmurskan kanssa sekaisin (valuta ananasmurskasta neste pois). Sekoita majoneesi, sinihomejuusto ja mustapippuri kastikkeeksi ja lisää raasteen joukkoon. Annan tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua. Parasta on seuraavana päivänä.

Ja tässä annoskuva

886283.jpg

Teema jatku meillä vielä sunnuntainaki. Tehtiin siis bageleitä kylmäsavulohella. Tässä resepti joka on omasta päästä sävelletty:

2,5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
2,5 rkl ruokosokeria
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl seesaminsiemenöljyä
kourallinen auringonkukansiemeniä
vehnäjauhoja niin että tuleepi kiinteä, mutta pehmeä taikina.

keittämiseen
5 l vettä
2 rkl öljyä
kunnon ropsaus suolaa

Sekoita hiiva kädenlämpöseen veteen. Lykkää sokerit, suolat, siemenet ja öljyt ja sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon sopiva määrä jauhoja ja alusta taikinaksi. Kohota lämpimässä paikassa n. 20 min (mie kohotan aina hellan päällä ku uuni on lämpiimässä, kohoaapi nopiammin). Leivo taikinasta tasakokoisia pyöreitä pullia ja törkkää sormella keskelle pyörittäen pullaa sormella niin että keskelle tullee reikä. Anna kohota vielä sen aikaa kunnes vesi kiehuu kattilassa suolan ja öljyn kera. Kun vesi on kiehumispisteessä, nostele bagelit reikäkauhalla veteen yksi kerrallaan, äläkä ahda kattilaa liian täyteen. Keitä molemmin puolin noin 1-2 minuuttia (riippuen koosta) ja laita uunipellille. Tämän jälkeen bagelit vielä paistetaan uunissa 225 asteessa noin 25-30 minuuttia. Tästä ohjeesta tulee noin 6 isoa bagelia.

Väliin laitettiin siis maustamatonta tuorejuustoa, salaattia, kurkkua, kylmäsavulohta ja mausteeksi tilliä. Tarjottiin coleslawn kanssa. Ja tässä kuva.

889426.jpg

Täytteeksi voi laittaa ihan mitä mieli tekkeepi. Tämä on tosin se klassinen New Yorkilainen versio bagelistä.