Perinteisten kinkkujen ja laatikoitten lisäksi joulupöyässä pitää olla kalaa. Mie teen aina joka joulu jonkulaisen lohi- tai katkarapumoussen. Tällä kertaa siittä tuli tämmönen (ja kuvat seuraa joulun jäläkeen perästä):

Surimi-katkarapumousse

500 g katkarapuja
150 g surimipaloja
2 prk Creme bonjour katkaraputuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
2,5 dl flora vispiä
6 liivatetta
hieman kasvislientä (nuitten liivatteitten sulattamiseen, ei tosiaankaan tarvi desiä ees)
tilliä
150 g kirjolohenmätiä

Vatkasin hieman käsin kermaa jottei se juoksetu, lisäsin siihen tuorejuustot ja sekotin tasaseksi. Lisäsin ravut ja surimipalat sekä tillin. Vatkasin flora vispin puolikovaksi vaahoksi. Lisäsin flora vispin ja mädin seokseen ja lopuksi liivatteen. Ja ei muutaku tornivuokaan ja pakastimeen odottamaan aattoa =)

Toinen minkä tein oli Porkkana - fetapatee. Ohje löytyy Pirkan sivuilta www.pirkka.fi

650 g porkkanaa
1 sipuli
2 rkl voita
1 kasvisliemikuutio
vettä
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl suolaa
1/2 dl tuoretta tai
2 tl kuivattua rakuunaa
5 kananmunaa
1 dl kermaa (kuohu- tai vispi)
1/2 tlk (noin 100 g) fetajuustokuutioita

Porkkanat viipaloidaan ja kuullotetaan hienonnetun sipulin kanssa voissa. Lisätään kattilaan vettä niin että porkkanat peittyvät ja  perään kasvisliemikuutio, annetaan kypsyä. Kaadetaan vesi pois ja soseutetaan. Maustetaan sose ja lisätään kerma sekä kananmunat (kevyesti vispatut). Lisätään joukkoon valutetut ja hienonnetut fetakuutiot.

Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat hyvin rasvalla. Kaada seos vuokaan, peitä foliolla ja kypsennä vesihauteessa 175 asteessa noin puoltoista tuntia. Anna jäähtyä kunnolla ennen kumoamista.

Voit koristella pateen vaikka oliiveilla ja ohuilla porkkananauhoilla jotka on ryöpätty 2-3 minuuttia kiehuvassa vedessä.

Bon Appetit!